Weegschaal en Zwaard

De attributen van Rechtvaardigheid

juli 22, 2024

Te snel

Ik maak me er ook schuldig aan. Te snel de symbolen van een kaart afdoen met een oppervlakkige interpretatie. Zoals bijvoorbeeld de weegschaal en zwaard van Rechtvaardigheid. De een is om oordeel af te wegen en de ander om het te vellen. Maar is dat écht alles?

Levend evenwicht

Een weegschaal weegt. Dat is een waarheid als een koe. Toch komt de weegschaal vaker als symbool voor in de Tarot en dan is een afweging maken niet altijd de interpretatie. Een andere duiding bijvoorbeeld is het zoeken naar of verkrijgen van evenwicht.

Het is dan interessant om je af te vragen naar welk evenwicht de figuur op Grote Arcana Rechtvaardigheid op zoek is. Alles moet eerlijk zijn, eerlijk verdeeld. Maar wat betekent dat dan? Wat wordt bedoeld met alles? Voedsel? Rijkdom? Aandacht? Alle drie?

De een is om oordeel af te wegen en de ander om het te vellen. Maar is dat écht alles?

En voor het zwaard geldt ook dat er meer te zien is dat het oordeel dat ermee wordt geveld. Alleen al het feit dat we te maken hebben met een rechtopstaand zwaard in plaats van met de punt naar beneden wijzend, vertelt ons dat we te maken hebben met een leven gevend oordeel. 

Een oordeel dat leven geeft is voor mij een oordeel waarmee ik verder kan met mijn leven. Dat is dus een oordeel dat blokkades door onevenwichtigheid oplost of doorbreekt. En wat betekent dat dan voor degene die de kaart heeft getrokken? Een mooie vraag om bij deze kaart te stellen, lijkt me.

Het seizoen van de Grote Arcana Rechtvaardigheid is van 22 juli tot en met 6 aug. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de energie van Rechtvaardigheid? Vraag dan hier jouw consult aan.

Wat betekent dit voor jou?

Tarot gaat altijd over jezelf en je persoonlijke ontwikkeling. Dus als je dit leest, vraag jezelf dan eens af: Naar welk evenwicht ben ik op zoek? Of waarvan vind ik het belangrijk dat dit evenwichtig is verdeeld in de wereld? En ga nog een stapje dieper in de symboliek, zoals de schalen van de weegschaal. Waar zijn die van gemaakt ofwel op welke wijze weeg jij of er al dan niet evenwicht is?

En voel dan eens hoe dit evenwicht iets laat stromen in jou of juist de levensstroom blokkeert. Welk oordeel helpt je dan om die blokkade op te heffen en geeft je weer leven?

Zoveel mooier

Bovenstaande manier van kijken naar de symboliek in een Tarotkaart spreekt mij zoveel meer aan dan ‘slechts’ de algemene betekenis toepassen in een duiding. Met bovenstaande vragen kom je namelijk tot zo ontzettend mooie gesprekken. 

Verlang jij net als ik naar die diepgang en zo’n mooi gesprek? Vraag dan hier jouw consult aan. (en omdat jij mijn blog hebt gelezen, krijg je 25% korting!)