Staf en Lantaarn

De attributen van de Kluizenaar

juli 6, 2024

Stilstaan bij symbolen

Een van de redenen waarom ik stellig blijf beweren dat één kaart genoeg is en blijf benadrukken om vooral eerst goed naar een kaart te kijken voor je gaat duiden, is dat er zoveel te zien is én elk symbool betekenis heeft. Neem bijvoorbeeld de staf en de lantaarn van de Kluizenaar.

Staf en Lantaarn

Veelal spreken we bij Grote Arcana Kluizenaar over het feit dat hij licht in de duisternis schijnt. En soms staan we ook stil bij de lantaarn zelf en dan met name bij de vorm van het licht dat erin brandt. De staf krijgt nog minder aandacht.

Maar alles heeft ons iets te vertellen. Dus laten we die staf eens wat meer onder de loep nemen. De staf is namelijk een van de emblemen uit de Tarot. Staven staan voor daadkracht en actie en vuur. Een gek symbool bij de rustige Kluizenaar. Maar kijk dan naar hoe de Kluizenaar de staf gebruikt. Hij gebruikt hem als houvast, als leun en wandelstok. De Kluizenaar steunt op zijn daadkracht en acties. Het houdt hem staande.

Levenservaring is wat ze ook wel ‘streetwise’ noemen. Het is een wijsheid die niet uit boeken verkregen kan worden.

De lantaarn bevat inderdaad een vreemd licht. Een ster gevormd door twee driehoeken. Die driehoeken zijn de symbolen voor anima (punt omlaag) en animus (punt omhoog). Beide tezamen vormen een licht in de duisternis. Het gaat bij Kluizenaars reflectie dus niet alleen om hoe hij zich nu voelt. Hoewel de focus in veel beschrijvingen daar wel op lijkt te liggen. Het gaat ook om zijn acties en manifestaties. Hij haal wijsheid (licht in de duisternis) uit beide aspecten.

De attributen van de Kluizenaar verwijzen op deze manier naar het hebben verkregen van en kunnen toepassen van levenservaring. En dat betreft alles wat je ooit hebt meegemaakt in je leven.

Het seizoen van de Grote Arcana Kluizenaar is van 6 tot en met 21 juli. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de Kluizenaar energie? Vraag dan hier jouw consult aan.

Levenservaring

Levenservaring is wat ze ook wel ‘streetwise’ noemen. Het is een wijsheid die niet uit boeken verkregen kan worden. Je doet levenservaring op door te leven. Het mooie van de Kluizenaar vind ik dan dat hier nog niet wordt gesproken van oordeel. Alle ervaringen, mooi en pijnlijk, tellen mee.

Jouw staf en lantaarn

Door meer specifiek naar de symbolen van een kaart te kijken, kom je niet alleen tot nieuwe ontdekkingen, maar ook tot meer gerichte vragen of uitnodigingen die bij de betreffende kaart horen. Op welke acties of manifestaties kun jij bijvoorbeeld leunen? Welke daadkracht houdt jou staande? En als je licht wordt gevormd door zowel het Zijn als het Doen, waar bestaat jouw licht dan uit?

Als jij de Kluizenaar bent op de kaart en reflecteert op je leven tot nu toe, op welke levenservaringen mag je dan terugkijken en waaruit bestaan jouw staf en lantaarn?

Benieuwd hoe je jouw kennis van Tarot nog meer kan verdiepen? Ga dan aan de slag met IMYY tarot. Vraag nu jouw consult aan.