Zoeker of Gids?

Is de Kluizenaar wijs of juist op zoek naar wijsheid?

juli 6, 2024

Licht in het duister

Het bekende beeld van de Kluizenaar met zijn lantaarn in het duister schijnend doet vermoeden dat hij op zoek is naar iets. Tegelijkertijd staat de figuur vaak op de top van een berg als een baken voor de zoekenden. Is hij nu wijs? Of is hij juist op zoek naar zijn wijsheid?

Zoeker of Gids

Ja wat staat de Kluizenaar daar nu eigenlijk te doen? Waarom schijnt hij zijn licht zo voor zich uit? Waarom kijkt hij van hoog naar beneden?

Het meest duidelijke waarom de lantaarn aan is, is het feit dat de nacht is gevallen. De Kluizenaar bevindt zich in het duister, in het onbekende. Duisternis betekent niet kunnen zien, niet weten, onbewust zijn van. Het licht helpt die duisternis te verkennen. Dit verwijst naar zoeken naar eigen wijsheid.

Maar wat als het nu beide is? Als je alles bent op de kaart, dan ben je zoeker én gids.

Maar de Kluizenaar bevindt zich ook op een top of verhoogd plateau en kijkt en schijnt zijn licht naar beneden. Dit doet vermoeden dat er iets of iemand daar beneden is. Wellicht iemand die dat licht nodig heeft en de Kluizenaar als een baken gebruikt om zelf die hoogte te bereiken. In dat geval is de Kluizenaar meer een gids voor anderen.

Maar wat als het nu beide is? Als je alles bent op de kaart, dan ben je zoeker én gids. En dan is het vooral interessant waar de Kluizenaar zich naar richt. Dat is niet alleen naar beneden, maar ook naar links. Het is naar binnen en naar het verleden. Dan krijgt het licht schijnen in de duisternis een geheel andere betekenis. Namelijk het terugkijken met de wijsheid van nu.

Het seizoen van de Grote Arcana Kluizenaar is van 6 tot en met 21 juli. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de Kluizenaar energie? Vraag dan hier jouw consult aan.

Als ik toen had geweten wat ik nu weet…

De kluizenaar kijkt dus met zijn huidige wijsheid terug naar het pad dat hij tot nu toe heeft belopen. Hierdoor kan hij zijn ervaringen, zijn falen én successen in een ander licht zien. Dat brengt nieuwe inzichten, nieuwe wijsheid met zich mee. Daarmee kan een volgende stap bedacht worden, maar vooral ook het voorgaande afgesloten.

Hoe kijk jij terug?

Ik vind het wellicht een van de mooiste oefeningen die je kunt doen. Als huidige volwassene terugkijken naar je jeugdige ik en dat kindje de liefde en aandacht geven die het toen nodig had. Het idee is niet zo zeer om af te geven op de volwassenen van toen, maar om begrip te krijgen. Begrip van de situatie toen en dat het wellicht niet anders kon zijn dan hoe het was. En begrip van hoe het nu is en hoe het voortaan mag zijn, zonder dat oude zeer of verlangen.

Hoe kijk jij terug op je leven? Met welke huidige wijsheid kun je jouw oude wonden helen?

Wil jij de volwassene zijn die je als kind nodig had? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Kluizenaar. Vraag nu jouw consult aan.