Menner of Menster?

Wie bestuurt de Zegewagen?

juni 21, 2024

Hè? Een vrouw!

Ik ben gewend om de menner van Grote Arcana Zegewagen met hij/hem en zijn te bespreken. Ik zie er een man in. Maar in mijn onderzoek naar deze kaart heb ik ontdekt dat veel decks een vrouw beschrijven. Natuurlijk was mijn nieuwsgierigheid meteen geprikkeld.

Wat betekent dat?

Waar komt het verschil in verbeelding vandaan? Wat betekent het voor de betekenis van Grote Arcana Zegewagen? En wat betekent het voor mijn beeld (en dat van jou) van deze tarotkaart?

Banzhaf en Pollack schreven in hun boeken iets dat voor mij verklaarde waarom sommige decks de voorkeur geven aan een vrouwelijke menner. Zij schreven namelijk dat Plato, de wagen voortgetrokken door een zwart en wit paard of sfinx, gebruikte als zinnebeeld voor de menselijke ziel. Het Griekse woord voor ‘ziel’ is ‘anima’ dat we kennen als ‘het vrouwelijke’.

Wie behaalt de zege? Anima of animus?

Voor een mannelijke menner is geen schriftelijke verklaring. Wellicht komt het voort uit het idee dat de figuur in de strijdwagen de Dwaas is (een mannelijke figuur in elk deck) die een hoogtepunt in zijn ontwikkeling heeft bereikt.

Ben je, zoals ik, geneigd om de figuren op de afbeeldingen te interpreteren als anima, animus of animo, dan heeft het wel degelijk invloed op de betekenis van de kaart. Want wie stuurt? Wie behaalt de zege? Anima of animus?

Het seizoen van de Grote Arcana Zegewagen is van 21 juni tot en met 5 juli. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar. Wil je aan de slag met de Zegewagen energie? Vraag dan hier jouw consult aan.

Ander effect

Grote Arcana Zegewagen beschrijft het overwinnen van de dualiteit in het leven door deze op succesvolle wijze te laten samenwerken. Is de menner mannelijk dan is die overwinning met wilskracht behaald. Is de menner vrouwelijk dan hebben we het over ondernemen van binnen naar buiten.

Beide is mogelijk

Hoewel het uitgangspunt van Plato’s zinnebeeld mij zeer aanspreekt, ben ik toch geneigd om de voorkeur te geven aan een mannelijke menner. Voor mij vindt de Zegewagen midzomer plaats, in de yang kant van het jaar. Wilskracht past dan eenvoudigweg beter.

Maar haal ik de kaart uit het jaarwiel en observeer ik de Zegewagen als op zichzelf staand. Dan is het weliicht de vraag ‘man of vrouw’ die bij deze kaart gesteld mag worden en is beide mogelijk.

Wil je weten hoe jij het beste de overwinning kunt behalen? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Zegewagen. Vraag nu jouw consult aan.