Wanneer leef je goed?

Hoe Grote Arcana Priester richtlijnen biedt voor goed leven

mei 20, 2024

Goed leven

Wanneer leef ik een goed leven? Wat is goed? Wie bepaalt dat? Hoe weet je dat je goed leeft en wanneer dat niet het geval is?

Grote Arcana Priester

De Grote Arcana Priester gaat over de gevestigde orde die houvast biedt in het chaotische bestaan waarin het soms moeilijk kiezen is tussen Goed en Kwaad.

Zo heb je bijvoorbeeld de wetten, het recht. Dat wordt gehandhaafd door de politie en uitgesproken door de rechter. Regels waarvan we gezegd hebben dat zolang ze gevolgd worden, het leven in het land voor iedereen goed verloopt. Maar het leven is grilliger dan het recht en wetten moeten daarom soms gebogen of aangepast worden. Nood breekt wet.

Openstaan voor andermans wijsheid opdat jouw wijsheid zich kan ontwikkelen en samenleven.

We hebben ook religies die houvast bieden. Niet zozeer met betrekking tot samenleven in een land, maar meer het samenleven in een gemeenschap. Elk geloof biedt iets in de trant van de 10 geboden, die helpen aandacht te geven aan de ander, bewust te zijn van de ander. Tegelijkertijd zien we op het nieuws talloze voorbeelden in de wereld waarin juist deze spelregels voor een goed leven als argument worden gebruikt voor allerlei kwaad.

Over oorlog gesproken, hoe zit het daarmee met betrekking tot een goed leven? In oorlog en liefde is alles geoorloofd wordt weleens gesteld. Dan bestaan er geen regels. En alleen achteraf, meestal door de winnaar, wordt verteld wat goed en wat kwaad was.

Het seizoen van de Grote Arcana Priester is van 20 mei tot en met 4 juni. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Tijdens de Vloeiend Tarot workshops, gaan we aan de hand van een passend legpatroon met die energie aan de slag. Ben jij er ook bij?

Geweten?

Dus hoe weet je of je een goed leven leidt? En is dat een solistische actie of moet je de barricade op met jouw antwoorden? Ik ben geneigd te zeggen dat we allemaal een geweten hebben. Een innerlijk kompas dat ons het pad wijst tussen goed en kwaad door. Maar waar is je geweten op gebaseerd? Meestal op je opvoeding en geen enkele manier van opvoeden is foutloos, dus dit biedt geen garanties. Daarbij loop je altijd tegen het feit dat wat de één goed vindt, de ander juist kwaad maakt. Wiens geweten zit dan in de fout?

Zien en Horen

Dus wanneer leef je een goed leven? Als ik naar Grote Arcana Priester kijk, dan blijf ik uitkomen bij de volgende kern. “Zien en gezien worden. Horen en gehoord worden.” We hebben ieder voor zich een idee van wat goed is. Dat idee mag gedeeld worden en getoond worden. 

En aangezien jij gehoord en gezien wilt worden, dien jij ook te horen en te zien. Bewustzijn van je eigen wijsheid en dit naleven. Openstaan voor andermans wijsheid opdat jouw wijsheid zich kan ontwikkelen en samenleven. Ik geloof dat dat in ieder geval leven in de goede richting is.

Op zoek naar orde in de chaos van het leven? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Priester. Vraag nu jouw consult aan.