Over heersen (deel 1)

Grote Arcana Keizer gaat over macht, leiderschap en controle

april 4, 2024

Foutje!

De keizer op de gelijknamige Grote Arcana is een heerser. Niet alleen vanwege die titel of regalia in zijn handen. Uit heel zijn houding en uitstraling blijkt dat hij de baas is. Hierdoor wil het weleens gebeuren dat we deze Grote Arcana, die zich op thematisch vlak beweegt, door de war halen met de Koninklijke Arcana, koning van Pentagrammen, die actie uitbeeldt. Deze Grote Arcana gaat over thema’s als leiderschap, macht en controle. Dit blog gaat over macht.

Vies woord

Macht. We associëren het met dictators en slechteriken in Bond-films. ‘One ring to bind them all’. Eigenlijk is dit slechts een klein aspect van het woord. Namelijk wanneer iets of iemand macht heeft óver een ander. We hebben het dan over machtsverhoudingen, die al dan niet gelijkwaardig zijn. Maar als macht iets is dat gelijk verdeeld kan worden, wat is het dan?

Van Dale heeft meerdere mogelijkheden om uitleg te geven aan dit woord. Zo kun je ‘bij machte’ zijn om iets uit te voeren. Macht staat dan gelijk aan vaardig zijn, iets kunnen. Een talent machtig zijn, betekent dat je dit aspect in jou goed kunt controleren. Of, zoals Van Dale schrijft, je kunt ermee zorgen dat dingen gaan zoals je wilt. Je kunt invloed uitoefenen. Macht is een kracht.

Er is een reden waarom deze Grote Arcana wordt geassocieerd met discipline en streng zijn

Toch vertellen we onszelf in verhalen en actualiteiten dat de slechteriken een hang hebben naar macht en dat de goeieriken krachtig zijn. Alsof die goeierik geen invloed uitoefent met die kracht. Alsof zij niet, net als die dictator, ervoor willen zorgen dat de  dingen gaan zoals ze willen dat ze gaan.

Zoals meestal het geval, om niet te zeggen altijd, gaat het om de wijze waarop het wordt gebruikt, om de mens erachter. De hoge kliffen en het weinige water op de achtergrond van de Keizer verbeelden dat macht niet alleen maar kracht is.

Het seizoen van de Grote Arcana Keizer is van 4 tot en met 18 april. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Tijdens de workshop van april gaan we met deze energie aan de slag. Ben jij er ook bij?

Met macht komt verantwoordelijkheid

Zodra je als mens macht bezit (en elk mens bezit macht) dan draagt deze persoon ook de verantwoordelijkheid voor die macht. ‘With great power comes great responsibility’ zei ome Ben tegen Peter Parker/Spiderman. Want aangezien je met macht iets kunt beïnvloeden, kun je dat zowel op een goede als een foute manier doen. Dat betekent twee dingen:

  1. Het is moeilijk – Zoals de hoge kliffen tonen, kan macht je ver brengen. Maar het is zwaar werk. Je kunt namelijk niet zomaar alles doen wat je wilt. Je bent niet helemaal vrij.
  2. Jij en je gevoel komen op een lagere plaats te staan – Hoe groter je macht, hoe meer verantwoordelijkheid, hoe minder je jouw emoties de teugels kunt geven. Heersen met gevoel is nodig om die verantwoordelijkheid te voelen, maar gevoel laten heersen kan leiden tot dictatorschap. Dit zie je gesymboliseerd in het kleine, maar wel stromende water op de achtergrond. Het is er wel, maar met mate.

Ben jij bij machte?

Welk talent ben jij machtig? Voor wat en wie voel jij je verantwoordelijk? Neem je die verantwoordelijkheid? Ook wanneer het tegenzit, je geen zin hebt of het die tijd van de maand is?

Er is een reden waarom deze Grote Arcana wordt geassocieerd met discipline en streng zijn. Juist vanwege het gevaar dat in macht hebben schuilt, wordt het ons niet makkelijk gemaakt de macht te grijpen.

Wil je erachter komen hoe machtig jij bent? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Keizer. Vraag nu jouw consult aan.