Zonnebloem

vier bloemen, honderden zaden

januari 5, 2024

Zon en Bloem

Een altijd terugkerend symbool op Grote Arcana Zon, ongeacht het deck, is de zonnebloem. Natuurlijk is het niet vreemd dat deze bloem met de zon geassocieerd wordt. De naam alleen verbindt al bloem en hemellichaam. Maar heeft de bloem meer te zeggen dan de bevestiging van het zonne-thema? En waarom zien we er meestal vier?

Honderden zaden

De zonnebloem heeft een aantal typische eigenschappen. Allereerst het feit dat de knoppen en bloemen de zon volgen van oost naar west. Daarnaast kunnen deze bloemen grote hoogtes bereiken, wel drie meter hoog! En de volgroeide bloem bevat honderden zaden die een grote voedingsbron zijn voor mens en dier.

Om de zon gedurende de dag van oost naar west te volgen, moet je heel bewust zijn van de zon zelf en van jouw zelf. Zodra de focus naar andere zaken gaat kun je de zon uit het oog verliezen. De zonnebloemen tonen hiermee het bewustzijn dat nodig is bij deze kaart om je steeds weer te verhouden tot de zon.

De uitdaging is om gelukkig te zijn, ongeacht de sterkte van je botten of het feit dat die misschien nooit bereikt gaat worden.

Zonnebloemen staan bekend om hun lange stelen. Er zijn zelfs wedstrijden voor het kweken van de hoogste bloem. Dit biedt een kijkje in de mogelijkheden die ontstaan door ons te bezigen met Grote Arcana Zon. Het is mogelijk grote hoogten te bereiken. En net als de wedstrijden worden we wellicht ook uitgedaagd om de zo grootst mogelijke hoogte te bereiken.

Hoe we die hoogte gaan bereiken kan op talloze manieren. Met de honderden zaden die ons kunnen voeden, lijkt de zonnebloem te vertellen dat de manier waarop niet zo heel spannend is. Misschien vertelt de zonnebloem zelfs dat we ze allemaal uit moeten proberen alvorens te bepalen welke ‘voeding’ ons tot die grote hoogte brengen zal.

Vier bloemen

Meestal zie je vier zonnebloemen op Grote Arcana Zon. De vier staat voor een stabiliteit in het geheel, zoals de vier elementen de totale natuur vormen, de vier seizoenen één jaar en de vier emblemen de gehele Kleine Arcana. De zonnebloemen staan hierdoor niet alleen voor bewust jezelf voeden om grote hoogte te bereiken. Het aantal benadrukt dat je dit mag doen op elk gebied in je leven. Op het gebied van talenten (Pentagrammen), daadkracht (Staven), gevoel (Bokalen) en geestkracht Zwaarden.

Leven

In blogs over de Zon en het Kind in deze Grote Arcana, schreef ik al over het thema Leven en Gelukkig zijn in het Hier en Nu. De vier Zonnebloemen onderschrijven deze thema’s en bieden informatie over wat dat van de Tarotlezer vraagt. Namelijk bewust Zijn. Bewust Leven in verbinding met het pure, onschuldige kind in jou. Jezelf voeden op alle aspecten van jouw leven, opdat je kern, je botten sterker mogen worden.

Daarbij mag je ook bewust zijn dat door zo te leven grote hoogten bereikt kunnen worden. De uitdaging zit hem erin om gelukkig te zijn, ongeacht de sterkte van je botten of het feit dat die hoogte nog niet of misschien nooit helemaal bereikt gaat worden.