De wetenschapper

Koningin van Zwaarden wil het weten en begrijpen. Dat maakt mensen zo verdomd lastig.

december 14, 2023

Recht

De koning van Zwaarden toont een vrouw op een stenen troon helemaal gericht naar rechts (de toekomst). Ze houdt met haar rechterhand haar zwaard recht omhoog. Haar linkerhand lijkt ergens naar te reiken of een uitleggend gebaar te maken. Haar kroon en troon zijn versierd met vlinders. Boven haar vliegt één vogel.

Toekomstgericht

Doordat deze koningin met heel haar houding en zelfs zetel gericht is naar rechts, kunnen we vaststellen dat zij zeer toekomstgericht is. Daar gaat haar geestkracht van het Zwaard naar uit. Naar het weten en begrijpen omwille van die toekomst. Ze is daarmee een wetenschapper pur sang. Zoals de vlinders tonen is zij geïnteresseerd in ontwikkeling en innovatie. Hoe kan zijn van de rupsen in haar leven vlinders maken. 

Haar zwaard is vlijmscherp en kaarsrecht. Ze snijdt onverbiddelijk het kaf van het koren en stopt pas tot ze bij de kern is aangekomen. Die kern kan maar één ding zijn. Er is maar één vogel in de lucht. Dit in tegenstelling tot haar man die zich kan bezighouden met het filosoferen van meerdere mogelijkheden. Hoewel deze koningin houdt van het debat om tot de kern te komen, dient er ook uiteindelijk één uitkomst of conclusie te moeten worden geformuleerd.

Haar sterke geest, zowel intellectueel als creatief, is haar gereedschap.

De waarom-vraag is een vraag die haar ten diepste bezighoudt. Het betekent ook dat zij niet alleen allergisch is voor hypocrisie en nep-gedrag, ze prikt er ook zo doorheen. Deze vrouw hou je niet voor de gek. 

Ze houdt het zwaard vast in haar rechterhand. Haar sterke geest, zowel intellectueel als creatief, is haar gereedschap. Dat maakt dat ze mensen met hun emoties en grilligheden lastig vindt. Ook haar eigen menselijkheid vindt ze moeilijk te begrijpen. Dat maakt niet dat ze niet wil helpen of zichzelf boven de rest voelt staan. Haar linkerhand reikt uit, wil uitleggen, maar de manier waarop is onzeker.

Moeten weten

De drang om te weten zorgt ervoor dat deze mensen de mooiste ontdekkingen en uitvindingen maken. Het zorgt er ook voor dat ze zich soms geheel in een eigen, onbereikbare wereld kunnen bevinden. Tevens is er sprake van ongeduld. De wens om tot de kern te komen kan zo sterk zijn dat de weg ernaartoe moeilijk te verduren is. Het hebben van een gelijkwaardige sparringpartner is dan een must. Zo kan deze koningin haar optimisme behouden en blijven dromen. Zonder deze verbinding en/of uitzicht naar een antwoord loert pessimisme en cynisme.

Ben jij?

Herken jij jezelf in deze wetenschapper gericht op de toekomst? Dan wil ik je vooral vragen geduld te hebben met jezelf. Het ontbreekt je niet aan zelfvertrouwen mits het jouw brein betreft, maar in verbinding met andere mensen kan dat zelfvertrouwen gaan wankelen. Dan toon je je kil en afstandelijk, want die analytische houding is vertrouwd. 

Bedenk dan dat je eruit kunt zien als die koningin met haar ene hand wellicht wel uitreikend naar de ander, maar tegelijkertijd ook met het zwaard in de aanslag. Het is logisch te bedenken dat wanneer je het zwaard misschien even neer zou leggen je meer benaderbaar bent voor die ander. Dat maakt het voor jou weer makkelijker om de hulp die je kunt bieden, te kunnen bieden.