Lachen die Duivel

Waarom humor vaak genoemd wordt bij Grote Arcana Duivel

oktober 23, 2023

Een mooi voorbeeld

Een echt Duivel-moment vind ik een scène uit de film Chocolat. De burgemeester die de hele film strijdt tegen de chocolaterie, want dat zal al zijn problemen oplossen, besluit in te breken en alle producten in de etalage te verwoesten. Dan komt één, klein schilfertje chocola op zijn lippen terecht. En na weken streng vasten breekt de zelfbeheersing en doet de man zich tegoed aan al het lekkers dat om hem heen ligt. ‘s Morgens ligt ie nog in de etalage met een chocolade grijns op zijn gezicht en zijn imago als serieuze man aan diggelen.

De grap van de Duivel

Eerder schreef ik al dat Grote Arcana Duivel vergelijkbaar is met een illusionist die jou voor de gek houdt. Met halve waarheden zet hij je vast en laat hij je denken dat het beter is in de nachtmerrie te blijven dan jezelf te bevrijden en je hart te volgen.

De duivel gebruikt hiervoor de zwakheden van je ego. Serieus genomen willen worden. De beste willen zijn. Moeten winnen. Mooi uit moeten zien. De duivel pakt die zwakheden en vertelt je vervolgens dat ‘als jij serieus genomen wilt worden, mag je echt geen fouten maken.’ ‘Wil jij de beste zijn? Dat gaat niet lukken. Dus begin er niet eens aan.’ En omdat ons ego nu eenmaal een grote en harde stem heeft, luisteren we naar de duivel en proberen we geen fouten te maken of beginnen we niets nieuws, omdat we nooit de beste kunnen zijn.

De Duivel, die grappenmaker, kan het ego duivels goed voor de gek houden.

En met elke stap die we in die overtuigingen zetten maken we de ketting die we daarmee om onze nek hebben gelegd dikker en zwaarder. Maar in plaats van de ketting af te leggen, geven we de schuld aan anderen voor fouten die toch zijn ontstaan of voor het niet steunen in de beste worden.

We zijn dan als de burgemeester uit het voorbeeld, die niets meer kan eten, want hij moet het perfecte voorbeeld zijn voor zijn dorp. En we geven de schuld aan die verleidelijke chocolade, die dat perfecte voorbeeld zijn, zo ontzettend lastig maakt.

Het seizoen van de Grote Arcana Duivel is van 23 oktober tot en met 6 november. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Planner voor 2024.

Niet zo serieus

Laatst nam ik deel aan een presentatie van Willem Glaudemans en dat ging precies over wat ik hierboven heb beschreven. Over dat ego van ons dat vanalles wilt en de overtuigingen of halve waarheden die we onszelf vertellen om het ego te sussen. 

Glaudemans sprak over hoe het ego geen humor kent. Het is een heel serieus deel van onszelf. Het is vooral serieus over serieus genomen worden, de beste en mooiste willen zijn en moeten winnen.

De Duivel, die grappenmaker, heeft dat heel goed door en kan het ego dus duivels goed voor de gek houden. Dat doet hij door het vertellen van halve waarheden. En omdat ons ego de grap niet kan zien, neemt hij die halve waarheden voor vol aan. De truuk is dus, volgens Glaudemans om vooral om jezelf te kunnen lachen. Om met enige zelfspot te kijken naar hoe zwaar en dik jij die ketting wel niet gemaakt hebt en het dan gek vindt dat je niet vooruit komt. Je zult merken dat die ketting spontaan een stuk lichter wordt.

Niet te groot en niet te klein

Zelfspot betekent niet jezelf kleiner maken dan je bent. Zelfspot houdt in dat je begrijpt dat je in een lachspiegel zit te kijken en het beeld dat je ziet niet je werkelijke weerspiegeling is. Je ego die alleen een perfecte weerspiegeling wil zien en daar heel serieus in is, schrikt ontzettend van de lachspiegels die we soms in het leven tegenkomen. De duivel stookt het vuur bij ego hoger op door het aan te moedigen vooral iets aan dat beeld te doen zodat het perfect wordt. Of de duivel dooft het vuur door te zeggen dat dat beeld nooit meer iets gaat worden.

Zelfspot helpt je te zien wat er is en noch ego, noch duivel te volgen, maar je eigen hart, terwijl je stilletjes grinnikt om je eigen gekkigheid.

Wil je ook eens mee kunnen lachen in plaats van steeds zo serieus? Ga dan aan de slag met Grote Arcana Duivel. Vraag nu jouw consult aan.