Verlichting

Verlichting wordt geassocieerd met een een hoger bewustzijn verkregen na lange meditatie, maar soms is het gewoon ‘iets licht maken’.

september 8, 2023

Vredig

Een vredige blik op zijn gezicht. Een stralenkrans of halo om zijn hoofd. De Gehangene lijkt het alles behalve erg te vinden om aan die boom te hangen. Wat is het dat hij ziet, terwijl hij ondersteboven hangt? Wat geeft hem die rust, die vrede, en (verwijzend naar de stralenkrans) dat inzicht?

Tau Kruis

Het antwoord op die vraag zit meer in de boom waaraan de Gehangene hangt dan in zijn blik verborgen. Die boom is vaak getekend als een grote letter T. Het beeld van de laatste letter van het Hebreeuwse alfabet Tau, dat ‘voltooiing’ betekent. Dat lijkt vreemd, omdat Gehangene midden in de Tarotcyclus ligt, maar daar kom ik zo op terug.

De vorm van de boom wordt naar bovengenoemde letter ook een Tau kruis of St Anthonius kruis genoemd. De broeders van de orde van St Anthonius verzorgden melaatsen toen niemand anders dit deed. Zij zagen het als hun plicht in het leven. Dit doet denken aan de kunstenaars waarover ik eerder schreef, die niet anders kunnen dan hún blik op de wereld tonen, ook al is deze nog zo anders dan wat als normaal wordt beschouwd.

Dit is het inzicht, de verlichting waar de Gehangene zo’n rust uit haalt. Het idee dat hij een toegevoegde waarde heeft voor de wereld om hem heen.

Deze broeders zagen de Tau als het teken van de mensen die in hun leven de uitstraling van het kruis laten zien. Mensen die dus niet alleen een kruisje dragen, maar die het idee, de visie achter dit symbool uitdragen in hun leven door er op hun manier voor anderen te zijn.

Dit is het inzicht, de verlichting waar de Gehangene zo’n rust uit haalt. Het idee dat hij een toegevoegde waarde heeft voor de wereld om hem heen. De Gehangene kan op zijn manier de wereld lichter maken.

Het seizoen van de Grote Arcana Gehangene is van 8 tot en met 21 september. De energie van de kaart komt overeen met de energie van deze periode van het jaar.
Wil jij ook het jaar volgen met Tarot? Reserveer dan hier de IMYY Tarot Jaarplanner.

Voltooiing?

De Grote Arcana Gehangene valt in de Tarotcyclus ergens in het midden van het verhaal. Een vreemde plek om met symboliek over ‘voltooiing’ aan te komen. Echter (en welke volgorde je ook aanhoudt in de Grote Arcana) na Gehangene volgt Grote Arcana Dood. Dat er dus bij deze kaart op zijn minst wordt stilgestaan bij voltooiing en het voltooien van het leven, is dan ineens niet meer zo vreemd. Net zo min vreemd is de gedachte over hoe deze voltooiing aan te gaan of de wens dit te doen vanuit een eigen waarde of kracht.

De toegevoegde waarde waarover bij Gehangene wordt gesproken is dan ook niet een materiële waarde, maar een geestelijke waarde die de wereld om de Gehangene heen lichter maakt. Alleen door stil te staan bij het leven en deze vanuit een ander perspectief te bekijken wordt die geestelijke waarde duidelijk.

Wachten op je ziel

Hoe kun jij de wereld om je heen lichter maken? Natuurlijk zie je talloze voorbeelden van mensen om je heen, die op hun wijze verlichting brengen. Maar wat is jouw manier? Bij de Gehangene ben je op een moment in je leven dat je begrijpt dat je niet door kunt op de bekende weg. Je materiële bijdrage tot dat moment heeft zijn nut gehad. Het is tijd voor meer kwaliteit van leven. Wat dat voor jou persoonlijk betekent kan niemand je vertellen. Daarvoor is het Gehangene moment waarbij je stil mag staan bij je leven en alles van een andere kant mag bekijken.

In de cultuur van de Aboriginals en indianen is het toepasselijk om na een lange reis te wachten op de ziel, die langzaam voortbeweegt. De Gehangene lijkt te wijzen op eenzelfde principe, waarbij we na een periode gericht op voortgang en beweging, stil mogen staan om weer in contact te komen met de ziel.

Wil jij aan de slag met Grote Arcana Gehangene en ontdekken hoe jij jouw leven en dat van jouw omgeving lichter kunt maken? Vraag dan hier jouw consult aan!