Vrij en eenvoudig, als jezelf in het leven staan

Over de bedoeling van Grote Arcana Zon

januari 13, 2023

Bedoeling vs Betekenis

In Tarot zijn we vaak gericht op de betekenis van de kaart en de symbolen. Op de vraag hoe je de beelden kunt vertalen naar begrijpelijke woorden. Dit is echter slechts de helft van het lezen van een kaart. Dit betreft pas de eerste twee werelden in mijn methode. Het is alleen nog de theoretische kant. 

Wat als we vervolgens ook gaan kijken naar de bedoeling van de kaart? Naar wat je met de theorie kunt doen of bereiken? Waartoe nodigt of daagt de betreffende kaart je uit? Welke vragen kun je jezelf stellen omtrent het thema van de kaart? En welke acties kun je aan jouw antwoorden koppelen? In de derde en vierde wereld van de vier werelden methode om Tarot te lezen ga je in op de praktische kant van de Tarot.

De bedoeling van Grote Arcana Zon

In de voorgaande blogs in deze serie over Grote Arcana Zon heb ik alle symbolen van de kaart los behandeld. Op deze manier maak je het mogelijk om meer woorden aan de betekenis te geven. Je kunt de theorie zo begrijpelijker maken. Samenvattend voor Grote Arcana Zon kan dan het volgende als betekenis worden gegeven:

Het is tijd om, na een periode van inkeer, duisternis en stilte, je gezicht naar het licht en het leven te keren. Het is tijd voor een energieke doorstart van jouw bestaan. Je mag jouw levenskracht laten stralen als de Zon. De mogelijkheden om dit te doen zijn ontelbaar en hoeven nu nog niet te worden bepaald. Je mag ze ontdekken door vrij als een kind, eenvoudigweg jouw leven te leven, in het hier en nu.

Door het beantwoorden van de vragen van de kaart, maak je de betekenis, de theorie persoonlijk. Wat betekent deze kaart voor jou, nu op dit moment?

Grote Arcana Zon nodigt je uit om het leven te omarmen. Of beter, jouw leven te omarmen. Door te leven zoals je bent. Vrij van spijt uit het verleden of zorgen over de toekomst. De uitdaging is om dit eenvoudig te houden. Om bij jezelf te blijven. Het is meer het ervaren en inventariseren van de mogelijkheden die hierdoor ontstaan dan het uitwerken en nastreven ervan.

Vragen die je jezelf kunt stellen bij deze kaart zijn:

  • Wat betekent leven zoals ik ben voor mij?
  • Wat doe ik dan anders, meer of minder?
  • In hoeverre leef ik mijn leven in het hier en nu?
  • Hoe laat ik spijt over verleden achter me en gebruik ik geleerde lessen om mijn leven nu te voeden?
  • Hoe blijf ik eenvoudig bij mezelf?
  • Hoe weersta ik de verleiding van vormen en resultaten met het oog op toekomstige successen?
  • Wat heb ik werkelijk nodig om te leven zoals ik ben?

Jouw persoonlijke betekenis van Grote Arcana Zon

Door het beantwoorden van bovenstaande vragen, maak je de betekenis, de theorie persoonlijk. Wat betekent deze kaart voor jou, nu op dit moment? In mijn vier werelden methode is het vervolgens de bedoeling om aan die antwoorden acties te verbinden. Want nogmaals “Mooie inzichten inspireren, en concrete acties transformeren.”

Dus wat ga je doen met jouw antwoorden? Wat kun je doen of laten om te leven zoals je bent? En ga je de Zonne-uitdaging aan om ook in jouw acties eenvoudig en dicht bij jezelf te blijven?

De bedoeling van Grote Arcana Zon voor mij

Leven zoals ik ben betekent voor mij op dit moment schrijven over Tarot. Ik heb niet meer nodig dan een pen en een schrijfblok. Tijdens het schrijven loopt mijn hoofd over van de ideeën. Ik noteer ze voor later en laat ze nu los. Zoals je hebt kunnen zien valt er heel veel te schrijven over één kaart. Dus voorlopig is dit voor mij prima.

Wat neem jij mee van Grote Arcana Zon? Laat het weten in de reacties onder dit blog. Want wat je schrijft, beklijft!