Veren, vaandels & bloemen

De kleur rood in Grote Arcana Zon

januari 9, 2023

Kleursymboliek is lastig

Hoewel sommige decks zoals Waite kleur toepassen met een expliciete betekenis, blijf ik voorzichtig met de interpretatie van kleur. Kleursymboliek is namelijk zeer cultureel afhankelijk. Geel kan variëren van keizerlijk naar vrolijk of gevaar. Oranje kan de betekenis van gekte, maar ook toewijding hebben. Een kleur die echter, door de culturen heen, waardevast lijkt te zijn is de kleur rood. Rood voor leven, passie, actie en zelfs agressie.

Veren, vaandels & bloemen

Wat ik mooi vind van het deck van Waite is de toepassing van rood in het vaandel dat door het kind gedragen wordt. Rood, kleur van leven en actie en daarmee een benadrukking van de zonsymboliek, staat hoog in het vaandel. 

Maar ik vind de toepassing van Waite vooral mooi, omdat het als een directe tegenstelling van de Doodkaart uit het deck is afgebeeld. De Dood laat een skelet zien met een zwart vaandel te opzichte van het jonge kind met een rood vaandel in Grote Arcana Zon. Wat dit betreft had de kaart Zon, als direct tegenovergestelde van Dood, misschien ook Leven genoemd kunnen worden. Toch is dat te kort door de bocht gedacht. Beide kaarten gaan eerder over de werkwoorden ‘sterven’ en ‘leven’ dan over de staat van zijn (leven of dood).

Wanneer voel jij je ‘alive’? En hoe kun je dit leven in jou voeden?

Dat het een werkwoord betreft, een actie, werd al duidelijk in de symboliek van de zon. Maar ook de toepassing van rood in andere symbolen in diverse decks keert steeds bij deze betekenis terug. The Wild Unknown toont eenvoudig een zon waarvan het hart rood is. Een hart dat moet kloppen om te leven. De Herstelde Orde laat rood terugkomen in de bloemen rondom het kind. Rode rozen die in dit deck voor het mannelijke, de actieve manifestatie staan. En ook rode lupinen. Bloemen die van de zon houden en leven, in de vorm van vlinders en bijen, aantrekken. Én bloemen die geteeld worden voor bodemvruchtbaarheid.

Waite laat rood ook terugkomen in een veer die het kind in het haar draagt. Veren zijn boodschappen van het universum (een symboliek die benadrukt wordt door het paard). Ze zijn een oproep om te luisteren naar je eigen wijsheid, je intuïtie. De kleur bepaalt de inhoud van de boodschap. Rood staat ook in verentaal voor levenskracht, vitaliteit en moed. De veer benadrukt dat je op jezelf aangewezen bent. Er is niemand anders die jou kan vertellen hoe jij moet leven.

Leven

Dat Grote Arcana Zon over levenskracht en actie gaat was al duidelijk geworden. De rode kleur, en ook de beelden die rood gekleurd zijn, benadrukken deze symboliek. En ze voegen een verfijning toe. Bij het uitstralen van levenskracht ben je wellicht geneigd te denken aan de ander waarnaar jouw levenskracht uitstraalt. Hierdoor kan het zijn dat je je laat leiden door die ander. Rood en de rode symbolen, nodigen je uit bij je eigen wijsheid na te gaan waar jouw hart van gaat kloppen. Wanneer voel jij je ‘alive’? En hoe kun je dit leven in jou voeden?

Steeds dichter bij de kern

Met elk blog over Grote Arcana Zon komen we steeds dichter bij de kern van deze kaart. De kern van de symbolieke betekenis én de kern van wat deze kaart van ons vraagt. Waartoe deze kaart uitnodigt.

En nog steeds ben ik niet uitgeschreven. Het volgende blog gaat over de zonnebloemen. Die vaak in viertallen prominent aanwezig zijn.

De Grote Arcana geven beeld aan de energie van de verschillende seizoenen in het jaar. Reserveer hier jouw Tarot Jaarplanner en leef jouw jaar in flow met de natuur.