Het kind van Grote Arcana Zon

Over de vrijheid die als basis ligt aan Grote Arcana Zon

januari 8, 2023

Het tweede symbool

Op de Grote Arcana Zon zijn twee elementen vrijwel altijd aanwezig. De grote, stralende, mannelijke zon waar ik eerder over schreef. En een (soms twee) kind, naakt en vrolijk lachend. Als de zon levenskracht symboliseert en de daadkracht om aan die levenskracht vorm te geven, wat zegt dit naakte kind dan hierover?

Naakt, puur & eenvoudig

Vaak symboliseert naaktheid in de Tarot een bepaalde kwetsbaarheid. En hoewel dat in lichte mate ook van toepassing is bij deze kaart, zou ik deze naaktheid anders interpreteren. Ik denk eerder aan onschuld en eenvoud. Maar onschuld niet in de betekenis van niet-schuldig. Onschuld in de betekenis van zuiverheid. Puur zijn. Het naakte kind straalt een pure levenskracht uit. Het is niet bang dat iemand er misbruik van zal maken of dat het ooit op zal zijn. Het straalt gewoon.

Kinderen kunnen zo puur zijn, doordat ze in het hier en nu leven. Ze liggen niet wakker van alle fouten die ze hebben gemaakt. Dit zijn gewoon lessen voor een volgende keer. En ze maken zich geen zorgen over de toekomst, want dat is een droom die elk moment kan veranderen. Dit in tegenstelling tot volwassenen die wel hele nachten aan oude fouten en spijt over het verleden kunnen besteden. Volwassenen die hun toekomstdromen zo vastomlijnd maken dat ze zich belemmerd zien door een beperking in hun mogelijkheden. 

Dit leven in het hier en nu, zonder vorm of resultaatgerichtheid wordt benadrukt door de geslachtloosheid van het kind. In de kaart wordt dit verbeeld doordat het geslacht, door een handje of doordat het kind ergens op zit, niet zichtbaar is. Of doordat er twee kinderen, een mannelijk en een vrouwelijk kind, als tweeling afgebeeld worden. De twee geslachten zijn in gelijke mate aanwezig.

“What if I fall? Oh darling, but what if you fly?”

Vrijheid

Eigenlijk kan dat waar het ‘naakte kind’ symbool voor staat samengevat worden tot ‘vrijheid’. Vrij zijn van verleden en toekomst. Vrij zijn van hokjes (zoals geslacht), resultaat en vorm. Vrij zijn van angsten die door spijt over verleden, toekomstbeelden en beperkte mogelijkheden (een vorm kiezen is het beperken van je mogelijkheden) kunnen ontstaan. 

Deze vrijheid opent de deur naar de tweede interpretatie van de naaktheid van het kind op de kaart, ‘eenvoud’. Want, wanneer je vrij bent van vorm en helemaal in het hier en nu leeft, wordt duidelijk hoe weinig je nodig hebt om jouw licht en warmte uit te stralen. Net als het kind op de kaart heb je genoeg aan jezelf en de energie van de zon. Om in het hier en nu jouw levenskracht uit te stralen heb je geen spullen nodig, geen diploma’s, of een ruimte, of zelfs een publiek. Het is zoals je al bij het symbool van de zon mocht ontdekken een kwestie van gewoon doen.

Hoe vrij ben jij?

Er is een quote die ik vaak voorbij zie komen op de socials, die erg van toepassing is op het hierboven beschreven verschil tussen volwassene en kind:

“What if I fall? Oh darling, but what if you fly?”

Door in het hier en nu, zonder angst te leven wordt zelfs vliegen een mogelijkheid. Kijk eens naar dat vrolijke kind op de Grote Arcana Zon, en stel jezelf eens voor dat jij net zo vrij bent van spijt over oude fouten. Stel dat je nu nog even geen vorm hoeft te kiezen voor jouw levenskracht, geen resultaat hoeft te boeken om jezelf te bewijzen. Welke zaken, waarvan je dacht ze nodig te hebben, verliezen hierdoor hun waarde? Wat heb je werkelijk nodig om jezelf te zijn?

En toch is er nog meer te vertellen

Met deze eerste twee blogs heb je de twee grootste elementen van Grote Arcana Zon mogen ontdekken. Met als resultaat het inzicht dat deze kaart gaat over het uitstralen van jouw levenskracht door eenvoudigweg je vrij te voelen om dat te doen.

In de blogs die gaan volgen behandel ik symbolen van Grote Arcana Zon, die per deck anders geïllustreerd kunnen zijn. Het zijn symbolen die het al ontdekte inzicht benadrukken en bepaalde aspecten verduidelijken. Ik begin met de kleur rood, die je terug ziet komen in veren, vaandels en bloemen op de kaart.

De Grote Arcana geven beeld aan de energie van de verschillende seizoenen in het jaar. Reserveer hier jouw Tarot Jaarplanner en leef jouw jaar in flow met de natuur.