8 stappen om jouw Tarot deck te ontdekken

Hoe kies je het Tarotdeck dat bij je past? En hoe start je met Tarot?

september 28, 2022

Heb jij jouw Tarotkaarten zelf gekocht! Ow jee! Sorry, maar dan werken ze niet!

Bovenstaande is onzin natuurlijk, maar er bestaat een verhaaltje in de wereld dat je in ieder geval je eerst deck kaarten moet krijgen en niet kopen. Dit verhaaltje bestaat trouwens ook over boeddha beeldjes. Het geeft een mystiek laagje aan de zaken, maar werkt vooral bijgeloof en zelfs angst in de hand. Want durf je dan nog wel je eigen Tarotdeck te kopen?

Gewoon doen!

Ik zeg “Gewoon doen!”. Sterker nog, ik durf te stellen dat je jouw kaarten zelf móet kopen. Want wist je dat er wel honderden, misschien zelfs duizenden verschillende soorten Tarotdecks bestaan? Allemaal met zeer uiteenlopende illustraties, achtergronden en mogelijkheden? Dan wil je toch zeker zélf bepalen welke set het beste bij jou past!

Maar hoe kies je uit al die verschillende soorten de beste voor jou? Hoe weet je wat passend is? En als je dan gedurfd hebt jezelf Tarot kado te doen, hoe start je dan? Begin je meteen met een duiding of moet er eerst een ritueel plaatsvinden?

In dit blog beschrijf ik 8 stappen waarmee je kunt bepalen welk deck bij jou past én hoe je als het ware kennis kunt maken met de kaarten voor je ermee aan het werk gaat.

Werken met Tarot is werken met energie. Begin dus meteen goed.

1 Ben je een beginner of gevorderde?

Wordt dit jouw allereerste Tarotdeck en heb je nog weinig ervaring met het toepassen van de kaarten? Dan moet je daar rekening mee houden in de aanschaf van je kaarten. Er zijn decks met goed interpreteerbare afbeeldingen. Rider Waite is de bekendste, maar Tarot in de Herstelde Orde, Morgan Greer Tarot en het Robin Wood Tarot vallen ook in deze categorie. De afbeeldingen zijn duidelijk, begrijpelijk en helpen je als het ware bij het lezen. Dit zijn ook decks die veel gebruikt worden in Tarotboeken waarin de kaarten worden uitgelegd. Dus je hebt dan tevens veel materiaal om je te ondersteunen in het duiden.

Werk je al een tijdje met Tarot, dan ben je misschien wel toe aan een uitdaging. Een ander deck helpt daarbij. Zeker wanneer de illustraties geheel anders zijn zoals in het Shadowscapes deck of de kaarten van Paulina Tarot. Je kunt namelijk enigszins blindgestaard raken op de bekende afbeeldingen. Een deck met compleet andere beelden helpt je dan aan frisse inzichten. Of reik eens naar een deck met een heel andere achtergrond, zoals het Chrysalis, Druïden of Fairytale Tarot. Niet alleen andere afbeeldingen, maar ook meteen nieuwe bronnen van inspiratie die je voor de Tarot kunt raadplegen.

2 Waar liggen jouw interesses?

Hou je van sprookjes en fantasy of juist meer van wiccan symboliek of kabbala. Ben je een groot voorstander van duurzaamheid of kom je op voor de kleine ondernemer? Laat jouw deck jouw voorkeuren weerspiegelen. Dit geldt voor zowel de gevorderde als de beginner. Er zijn namelijk genoeg Rider Waite geïnspireerde decks die een bepaalde interesse raken. Zo kun je aan de slag met kaarten die bij jou passen én eenvoudig te gebruiken zijn.

3 Ga op onderzoek uit

Google, Pinterest of ouderwets winkelen. Er zijn vele, vele verschillende decks met verschillende achtergronden. Onderzoek met de antwoorden van stap 1 en 2 welke decks goede opties voor jou kunnen zijn. 

En onderzoek niet alleen de soort kaart, maar ook de kwaliteit. Tarot hoeft niet duur te zijn, maar heel goedkoop betekent ook vaak precies dat. Met andere woorden, slechte kwaliteit afbeeldingen, materiaal, formaat. 

Een andere tip is, google meerdere kaarten van het bepaalde deck. Vaak wordt de mooiste kaart op het doosje (de kaft) getoond. Dat kan betekenen dat je een prachtig deck in handen hebt. Het is soms ook zo dat dit de enige mooie kaart is en de rest van je deck een teleurstelling. Door op de naam van het deck en verschillende namen van de kaarten te zoeken, ontdek je of de kwaliteit van de afbeeldingen consistent is of niet.

Wat dat betreft is het vaak beter om in een ouderwetse winkel te neuzen dan online. Of zorg dat je eventueel kunt ruilen wanneer de kaarten toch niet aan je wensen voldoen.

4 Ga slapen

Maak een lijstje met jouw opties en een kleine aantekening waarom die kaarten je aantrekken. Want geloof me, wanneer je bij stap 3 op onderzoek uit gaat, voel je je als een kind in een snoepjeswinkel en is je winkelwagentje in no time vol met decks. 

Door ‘streng’ voor jezelf te bepalen wat je nu echt wilt en verwacht van de kaarten, kun je veel beter je uiteindelijke keuze maken. Dus maak een lijstje van al dat moois en maak vervolgens een top drie. Beschrijf ook waarom dit je top drie is en slaap er dan gerust een nachtje over. Ontdek of jouw argumenten de volgende ochtend nog steeds volstaan. 

Klinkt dit te serieus? Bedenk dan dat je met deze kaarten tot mooie inzichten en antwoorden wilt komen voor jouw persoonlijke ontwikkeling. Daar is Tarot mijns inziens voor bedoeld. En je persoonlijke ontwikkeling mag best serieus genomen worden. Toch?

5 Koop er één

Kies het deck dat je gaat kopen. En koop er één. 

De verleiding is groot, maar je kunt echter maar met één set aan het werk (zeker als beginner). Gooi je lijstje natuurlijk niet weg! Het is een prachtige basis voor verlanglijstjes bij verjaardagen en sinterklaas of kerst. Of natuurlijk als je straks als gevorderde op zoek wilt naar meer!

6 Dankbare energie

Uit jouw dankbaarheid.

  • Aan jezelf dat je jezelf zo’n mooi deck gunt.
  • Aan de winkel, door voor het deck te betalen en vriendelijk te zijn tegen de verkoper.
  • Aan de ontwerper door een klein berichtje op diens site achter te laten.

Werken met Tarot is werken met energie (Ik ben wars van veel Tarotbijgeloof, maar hier geloof ik heilig in). Begin dus meteen goed met je kaarten door er dankbaar voor te zijn. Zelfs als je niet gelooft dat dit een effect heeft op het toepassen van Tarot, is het gewoon fijn om op deze manier in het leven te staan en om te gaan met de spullen die je voor jezelf of anderen koopt. En om op deze manier om te gaan met de mensen om je heen, zoals die verkoper of ontwerper. Bedenk maar eens hoe fijn jij het vindt om ‘Dank je wel’ te horen voor de dingen die jij maakt en doet.

7 Maak kennis met de kaarten

Zoals gezegd, met Tarot werken is werken met energie. Voor mij voelt het niet goed om de kaarten uit het cellofaan te halen en er meteen een lezing mee te geven. Wederom, ook als je niet in het energiedeel gelooft, wanneer de kaarten net uit de verpakking zijn, plakken ze nog aan elkaar en schudden ze niet lekker. Alleen daarom al is onderstaande oefening handig. En het is gewoon een heerlijk zen momentje voor jezelf.

  1. Zet als je wilt muziek op, steek een kaarsje of wierook aan (ook hier als je wilt) en maak een ruimte waarin je even alleen met jouw kaarten kan zijn.
  2. Ga in een meditatieve, ontspannen houding zitten met je deck in je hand.
  3. Laat de kaarten één voor één door je handen glijden als de kralen van een mala-ketting. Kijk naar de afbeeldingen. Laat ze tot je indringen. En blijf doorgaan tot je weet wat dit deck van jou verlangt en in jou een weten ontstaat van wat jij van dit deck verlangt.

Je maakt de kaarten zo letterlijk en figuurlijk ‘los’ en geeft jouw energie eraan. Je zou nu een eerste kleine lezing voor jezelf kunnen doen, maar het kan ook goed voelen om even met de kaarten te blijven zitten. Er bestaan legpatronen waarmee je jouw deck ook kunt interviewen, zodat je letterlijk kennismaakt. Dit is een goed moment om zo’n patroon uit te proberen. Hoewel dat als beginner misschien nog overweldigend kan zijn. Doe wat goed voelt.

8 Creëer jouw magie

Wat het ook is, dat je in stap 7 hebt ontdekt aan verwachtingen of inzichten, ga het doen. Ga maken, schrijven, tekenen, dansen…

Dit is sowieso een mooie stap om je eerste kennismaking mee te beëindigen. Zeker weten komen er gedachten ideeën gevoelens boven bij de mala-oefening. Doe daar iets mee. Schrijf erover, teken het uit, of doe de actie waartoe je je geïnspireerd voelt. Het werkt als een soort bevestiging. “Dit is míjn Tarotdeck en daar ga ik mooie dingen mee doen!”

Deze achtste stap is ook voor na deze kennismaking, oftewel blijf jouw magie creëren. Waar je de Tarotkaarten ook voor wilt gebruiken, doe dat. En doe het regelmatig. Volg die cursus, lees dat boek, plan die Tarotmomenten in je agenda. Laat de kaarten niet verstoffen. Elke keer wanneer je de Tarot toepast, ontdek je weer iets nieuws. Over de kaarten én over jezelf.

De acht is niet voor niets ook een teken van oneindigheid.

Tarot is oneindig leren.

Een tip is geen wet

Er zijn verschrikkelijk veel Tarotdecks om uit te kiezen. En zeker als beginner mag je best streng zijn in welke kaarten door jouw selectie komen. Vooral wanneer je, net als ik, van mening bent dat werken met Tarot gelijk staat aan werken aan jezelf.

Ik hoop dat bovenstaande stappen je helpen in het komen tot jouw selectie én in het beginnen met Tarot.

Daarbij wil ik nog één dingetje benadrukken. Deze acht stappen zijn tips van mij voor jou. Het zijn geen wetten of regels of moetjes. Heb jij een leuke, interessante, mooie aanvulling op bovenstaande stappen? Geef m dan mee in een reactie op dit blog!

Een mooi deck gevonden en op zoek naar een goede Tarotcursus? Met mijn basiscursus Leer de Tarot Taal, leer je eenvoudig en met jouw eigen wijsheid de Tarot toepassen. Klik hier voor meer informatie.